PDA

Zobacz pełną wersję: Rozwiązany Buforowanie zapytań

tavenger5
22-02-14, 15:46
Ja brał pewien patrzeć na mój dziennik wolnych zapytań i widzę takie rzeczy:

# Time: 140222 8:50:25
# User@Host: database_user[database_user] @ [10.0.0.4]
# Query_time: 7.076817 Lock_time: 0.000065 Rows_sent: 3 Rows_examined: 4174934
use cellphon_forum;
SET timestamp=1393077025;
SELECT cache.originaltext as originaltext, cache.translated as translated FROM vbenterprisetranslator_cache_medium_es help, vbenterprisetranslator_cache_medium_es cache WHERE help.originaltext='U.S. Supreme$
# Query_time: 14.198858 Lock_time: 0.000056 Rows_sent: 18 Rows_examined: 4174934
SELECT cache.originaltext as originaltext, cache.translated as translated FROM vbenterprisetranslator_cache_medium_es help, vbenterprisetranslator_cache_medium_es cache WHERE help.originaltext='******* Xtre$
# Query_time: 13.591001 Lock_time: 0.000274 Rows_sent: 1 Rows_examined: 4174934
SELECT cache.originaltext as originaltext, cache.translated as translated FROM vbenterprisetranslator_cache_medium_es help, vbenterprisetranslator_cache_medium_es cache WHERE help.originaltext='(Espa&ntilde$

Czy jest wszelki droga do pamięci podręcznej zapytania takiego? Te kwerendy obciążenia na prawie każdym ładowania strony.

Tak, mam w pamięci podręcznej Gości.

tavenger5
22-02-14, 18:15
Także, jeśli masz do uruchomienia dodatkowych na te pytania, jest to Uwaga: "Niemożliwe, gdy zauważyłem po przeczytaniu const tabel"

vBET
27-02-14, 08:23
Proszę przejść do Admin CP -> vBET Cache -> Memory Cache można ustawić na wykorzystanie pamięci podręcznej (4 silniki obsługiwane: Memcache, APC, XCache eAccelerator).

Czy to pasuje do Twoich potrzeb?

PS.
Jedno pytanie - co to jest miara czasu dla kwerendy czas w raporcie?

tavenger5
28-02-14, 15:37
Nie pamięci podręcznej funkcji, takich jak normalnej pamięci podręcznej, ale przechowuje dane w pamięci? Które wyeliminują niektóre z tych kwerend?

Czas kwerenda jest wymienione w pierwszym poście przed kwerendy.

vBET
28-02-14, 22:24
Przy użyciu pamięci podręcznej Gości będzie ostatecznie wyeliminować wiele zapytań, ponieważ Goście wyniki będą przechowywane w zwykły HTML jako pliki i strumieniowo plików (do pliku wygasa - to odświeżony).
Opinie pamięci podręcznej wyeliminuje wiele zapytań, ponieważ większość ruchu na forum jest od Gości (w tym roboty).

Właśnie sprawdziłem nasze źródła o pamięci podręcznej. Współpracuje z naszych Gości Cache - tak niedawno używane wyniki będą pobierane z pamięci nie z pliku. W tym przypadku nie wyeliminuje wszelkie zapytania (Cache Gości już to zrobił).
Nadal vBulletin sam jak pamiętam (nie jestem pewien) posiada wsparcie dla pamięci podręcznej i może to wyeliminować niektóre kwerendy.

Wiem gdzie jest podane kwerendy czas - prosiłem o miara czasu. Może nie był jasny - co to jest jednostka czasu? (s, ms, ns?)
Mamy indeksów na naszych stołach pamięci podręcznej, więc czas powinien być krótki.

Również spróbować wyłączyć opcję Admin CP -> vBET Cache -> Database Cache -> Select grouped translations. Po wyłączeniu, następnie kwerendy będą prostsze (nie podejmowania przez serie), ale będzie znacznie więcej zapytań, (coś za coś) - być może na forum będzie lepiej częściej kwerendy.
Na przykład - patrząc na wyniki miał 3 kwerend, które dały wyniki 22. Jeśli ty uczynić kaleką przy wyniki w grupach to masz 22 kwerendy daje 1 wynik, ale kwerenda będzie łatwiej (prostsze "Gdzie" sekcji) tak też szybciej. Jeśli masz baz danych na innym serwerze a następnie ostatecznie nie należy próbować to. To biorą wyniki przez localhost, a następnie być może będzie widać poprawę. Nie można powiedzieć - trzeba to sprawdzić.

tavenger5
03-03-14, 04:50
Dobra dzięki za wyjaśnienie. Ja jestem przy pomocy podręcznej Gości i pamięci podręcznej (xcache), ale jestem wciąż zdumiony jak wiele wybierz pochodzą z bazy danych.

Powyższy środek czas jest w sekundach.

vBET
03-03-14, 10:15
Zajęło bazę 14 sekund dla kwerendy? Naprawdę? To ostatecznie coś tam. Spróbuj naprawić tabel przez Admin CP, może tam jest coś nie tak. To nie powinno trwać tak długo - te dane są indeksowane.

tavenger5
03-03-14, 19:54
Mam wrażenie, że niektóre tabele są blokowania i/lub oczekiwanie na kwerendy pamięci podręcznej, który jest dlaczego oni są tak długo do wykonać. Nie wspominając, że można użyć trochę więcej pamięci na mój serwer bazy danych - pracuję na tym tak dobrze.

vBET
11-03-14, 12:51
vBET jest przy użyciu pamięci podręcznej tabele bez żadnych transakcji (MYISAM), więc blokowanie nie powinno być problemu. Być może mieć złamane indeksy i MySQL jest dokonywanie pełnego przeszukiwania. Po raz kolejny proszę używać twój Admin CP do naprawy wszystkich tabel i indeksów (Admin CP -> Maintenance -> Repair / Optimize Tables).

Automatic Translations (Powered by Google, Microsoft®, Yandex, SDL Language Cloud, IBM Watson and Apertium):
AfrikaansAlbanianArabicBelarusianBulgarianCatalanChineseCroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFilipinoFinnishFrenchGalicianGermanGreekHaitian CreoleHebrewHindiHungarianIcelandicIndonesianIrishItalianJapaneseKoreanLatvianLithuanianMacedonianMalayMalteseNorwegianPersianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwahiliSwedishTaiwaneseThaiTurkishUkrainianVietnameseWelshYiddish
Translations supported by vBET Translator 4.10.1