Ważne: Ta strona jest za pomocą plików cookie (cookies). Za pomocą tej strony internetowej bez wyłączania plików cookie w przeglądarce, oznacza to, że użytkownik zgadza się za to.
Kup Teraz! Funkcje Pliki do pobrania

Zarabiaj z nami!

Jeśli chcieliby Państwo rozpocząć zarabianie pieniędzy z vBET dołączyć do Program partnerski.
Wyniki 1 do 6 z 6

Wątek: Tłumaczenie adresów url...

Junior Member

Default Tłumaczenie adresów url...

This text was not translated, because it is originally in Polish Znowu dziwne rzeczy dzieją mi się w google. Wcześniej na polecenie site:... miałem 150.000 wyników, a teraz raptem 24.600.
    I tak podejrzewam, że winny temu jest translator, a w szczególności tłumaczone adresy url.
    Swoje podejrzenia opieram na tym, że pod flagami są ukryte linki do tematów, ale nie w takiej postaci jakimi są np. mam temat:
    .../losowanie-lig-pes-2010-pc-23209.html
    link pod flagą wskazuje na temat:
    .../en/.../losowanie-lig-pes-2010-pc-23209.html
    a tak naprawdę wchodzi się na inny adres:
    .../en/.../random-lig-pes-2010-pc-23209.html

Wyrywkowo przeglądałem wyniki na google i nie ma dosłownie żadnego tematu z forum w innym języku. Są fora, tagi, strony vbcmps, ale żadnego tematu. Normalnie tragedia.

Czy mógłbyś mnie wyprowadzić z tego - być może - błędnego rozumowania?
    lub
    Czy można wyłączyć tłumaczenie adresów url, albo - co byłoby zdecydowanie lepsze - zdradzić sposób na to, żeby pod flagami znajdowały się takie same adresy, jakie są po załadowaniu strony.

Michał Podbielski (vBET pracowniczego) vBET's Avatar

This text was not translated, because it is originally in Polish Witaj. Takie skoki w indeksowaniu zdarzają się w Google - zwłaszcza kiedy Google zmienia algorytm, lub odświeża swoje indeksy. Często szybko wracają pozostałe indeksy.

Tłumaczenie linków nie ma tutaj nic do rzeczy gdyż w momencie gdy zaczynasz nie nie przetłumaczonym linku, a kończysz na przetłumaczonym vBET robi przekierowanie 301 co jednoznacznie określa, że strona została trwale przekierowana. Dodatkowo takie przekierowania są tylko kiedy zmieniasz tłumaczenie będąc już w wątku (linki nie są tłumaczone na wszystkie języki ze względu na wydajność). Jeśli zmieniasz tłumaczenie w widoku forum, to linki już są przetłumaczone.

Niemniej obecnie faktycznie może być jedna przyczyna z powodu której Google może preferować indeksowanie stron nie tłumaczonych - jeśli używasz vBSEO i włączyłeś canonical link to to jest przyczyną. Przy takiej konfiguracji vBSEO dodaje do nagłówka link mówiący, że prawdziwym adresem strony jest adres bez dodatku języka. I jeśli masz to włączone to Google będzie traktował tłumaczone strony jako coś co powinno być pod innym adresem - adresem, który już ma zaindeksowany będąc tam bezpośrednio.
    Problem z canonical link dodawanym przez vBSEO już został zgłoszony i rozwiązany - będzie załączone w vBET 3.3.0 Do tego czasu możesz wyłączyć canonical link w vBSEO lub po prostu poczekać
    Tą tezę potwierdza to że vBSEO nie dodaje canonical url do stron tagów - dlatego te masz indeksowane.
    Ostatnio edytowane przez vBET; 08-01-10 W 12:24.

Junior Member

This text was not translated, because it is originally in Polish Dziękuję, ale jakoś ta odpowiedź mnie nie satysfakcjonuje.

Używam vBSEO, ale miałem i mam wyłączone Canonical URLs, a jednak tłumaczone strony są indeksowane w sposób tragiczny, żeby nie powiedzieć, że nie są indeksowane wcale.

Po 1,5 m-ca pracy na vbet 3.2 i 1/2 roku na vbet 2.x na zapytanie
    "site:http://..../en/" google zwraca wynik: Results 1 - 10 of about 114 !
    "site:http://..../zh-CN/" google zwraca wynik: Results 1 - 10 of about 158 !

z czego 2/3 to strony z vbcmps..., a dziennie na forum pojawia się ~50 nowych tematów.

Chyba nie tak powinien działać vbet, bo przy takim działaniu "get more traffic, users and incomes from AdSense!" można wrzucić między bajki.

This text was not translated, because it is originally in Polish Dodatkowy ruch nie jest bajką tylko faktem. Zobacz tutaj:
    vBulletin.org Forum - View Single Post - vB Enterprise Translator

A także tutaj:
    http://www.vbenterprisetranslator.co...anslation.html

vBET nie indeksuje stron. Żadne oprogramowanie na forum nie indeksuje stron. Strony indeksują tylko i wyłącznie roboty, które są poza Twoją infrastrukturą.

Robotom można dać wskazówki poprzes sitemap.xml, robots.txt, przekierowania 301, czy canonical link.

Jak rozumię canonical link masz i miałeś wyłączone. Proszę podaj URL do forum i zawartość robots.txt
    Ostatnio edytowane przez vBET; 09-01-10 W 05:52.

Junior Member

Quote Napisał vBET View Post
    This text was not translated, because it is originally in Polish Dodatkowy ruch nie jest bajką tylko faktem. Zobacz tutaj:
    vBulletin.org Forum - View Single Post - vB Enterprise Translator

A także tutaj:
    http://www.vbenterprisetranslator.co...anslation.html

vBET nie indeksuje stron. Żadne oprogramowanie na forum nie indeksuje stron. Strony indeksują tylko i wyłącznie roboty, które są poza Twoją infrastrukturą.

Robotom można dać wskazówki poprzes sitemap.xml, robots.txt, przekierowania 301, czy canonical link.

Jak rozumię canonical link masz i miałeś wyłączone. Proszę podaj URL do forum i zawartość robots.txt
    This text was not translated, because it is originally in Polish Dziękuję za - jak zwykle lakoniczną - odpowiedź, pytałem właśnie o wskazówki dotyczące mojego problemu...

Na szczęście sam już poradziłem sobie z tym problemem. Resolved.

ps.
    Adres strony powinieneś chyba znać, choćby ze względu na to, iż licencja i adres strony jest przypisana do mojego nicka na tym forum

This text was not translated, because it is originally in Polish Witam. Moją intencją nigdy nie jest podawanie lakonicznych informacji. Jeśli tak to odebrałeś to przepraszam. Intencją jest podawanie jasnych i przejrzystych informacji. Ubarwianie może zaciemniać samą wypowiedź.

Faktycznie - nasz system ma wiadomość na temat adresu forum powiązanego z licencją. Następnym razem tam zaglądnę

Cieszę się, że znalazłęś rozwiązanie - czy możesz się nim podzielić z innymi, gdyby ktoś jeszcze miał podobny problem?

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia

• Państwo nie może wysyłać nowe wątki
  • Państwo nie może odpowiedzi po
  • Państwo nie może załączników postu
  • Państwo nie może edytować swoich postów
  •